keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Darkside 28. 1. 2011

Pimeys laskeutuu öisen Helsingin ylle. Kuu peilaa itseään pakkasen kovettamista hangista. Vain varjot liikkuvat täällä.
On vuosi 1974 ja pahuus kietoo kaupungin vaippaansa. Ei mikään banaali ja arkipäiväinen pahuus, vaan supervihollispahuus. Mefistoteles nauraa. Tarkkaavainen kuuntelija saattaa paikantaa naurun kumpuavan kellarikerroksesta. Jos voisimme sukeltaa äänen lähteelle, voisimme todistaa seuraavanlaisen tapahtuman:

Keikarimainen hahmo seisoo lavalla. Tummat varjot liikkuvat koristeellisen juhlatilan nurkissa. Pahuus on käsin kosketeltavaa.

"Hyvät naiset ja herrat! Tervetuloa gaalaan. Tänä armon vuonna 1974 pääsemme taas valitsemaan teidän vielä toistaiseksi elävien homo sapiens -lajin yksilöiden joukosta sen kaikista turmeltuneimman. Esivalinnat on suorittanut arvoisa raatimme tuonpuoleisessa - Keisari Galigula, Erzsébet Báthory, Adolf Hitler ja Josif Stalin", hahmo ilkkuu.

"Minä olen suuri Mefisto, ja tässä ovat ehdokkaamme, joihin palaamme vähän myöhemmin. Raatimme rankkasi monet vahvat ehdokkaat finaalin ulkopuolelle: Josef Mengele, Augusto Pinochet ja Timo T. A. Mikkonen vain muutamia mainitakseni. Kilpailu on ollut kovaa. Olen tyytyväisenä katsellut tätä vuosisataa. Kerrassaan oivallista kehitystä. Onneksi olkoon! Minä todellakin näytän olevan tämän maailman herra!"

Vilkaisu ympärille paljaistaisi katsojalle hurmoksessa olevan kuulijajoukon. Paholaisen palvelijoita, vapaamuurareita ja ulkomaisia merkkiheniklöitä, jopaValéry Giscard d'Estaing grogilasi kädessään.

Mefistoteles jatkaa puhettaan:

"Ennakkotiedoista poiketen kunnioitettu Kiinan demokraattisen kansantasavallan johtaja Mao Zedong on sairastapauksen vuoksi estynyt. Saa nähdä, heittääkö vanha Mao jo kohtapuoliin lusikan nurkkaan ja pääsee meikäläisen hoviin kirnuamaan."

Vimmainen musiikki täyttää salin. Epämuodostuneista ihmiskuvatuksista koottu yhtye soittaa vimmaisasti taidokkaita kappaleita.

Mefistoteles palaa parrasvaloihin. Hän esittelee kilpailun kandidaatit. Ensimmäisenä Fidel Castron, sitten Richard Nixonin. Rankkurin infernaalinen musiikki tempaa yleisön pauloihinsa. Saatana hymyilee.

"Ja seuraava ehdokkaamme! Arvoisa juhlaväki: Leonid Breznev! Kuten meillä Helvetissä on tapana sanoa, hyvän ja pahan kommunistin erottaa siitä, että pahalla kommarilla ei ole partaa. Näettekö partaa tällä miehellä? Tämä mies johtaa maailman suurinta valtiota rautahansikkaalla. Ei ole ehkä aivan oppi-isänsä Stalinin veroinen pataässä, mutta älkää aliarvoiko tämän miehen kylmyyttä ja raakuutta. Hän on valmis laulattamaan ydinaseita maalla, meressä ja ilmassa kunnes tällä planeetalla ei hengitä enää mikään muu kuin kitiinikuoriset ystävämme, viiksikarvojaan heiluttelevat torakat. Hän on ystäviensä pelkäämä ja alaistensa kammoksuma. Itse asiassa hänellä ei ole ystäviä, hänellä on vain alaisia ja vihollisia!"

Yleisö mylvii, musiikki yltyy.

"Kolmas ehdokkaamme tulee mustalta mantereelta: Idiiiii Amiiiiiin!!! Kerrassaan upeaa irstailua tältä Ugandan suurelta pojalta. Toisin kuin Nixon ja Brezhnev, Idi Amin on todistetusti tappanut lajitovereitaan paljain käsin - syystä ja ilman syytä. Mahtava ruokahalu, kyltymättömät seksihalut, tappajan luonne ja kyky tuntea nautintoa toisten kärsimyksestä tekevät tästä gorillasta A-luokan hirviön. Lisätkää vielä päälle kasvava vainoharhaisuus ja raivohulluuskohtaukset. Helvetti soikoon! Tätä miestä itse Mefistoteleskin pelkää! Katsokaa tätä eläintä: Pelkkää lihasta, testosteronia ja kyrpää!"

Kiihottavat feromonit täyttvät tilan. Ihmiset sätkivät ritualistisessa tanssissa. Eritteitä, pyörtyileviä ihmisiä, parasta viinaa, verta.

"Ja viimesenä vaan ei vähäisimpänä: keltainen vaara, Pol Pot! Katsokaa tätä rumilusta! Tuossa naamataulussa ei tunne näy! Paitsi viha ja halveksunta! Nuori lupaus, Kambodzan punakhmerien johtaja! Osoittanut ensiluokkaista raakutta ja julmuutta. Toisin kuin muut kehäraakit, tässä pojassa on lupausta. Näinä viikkoina hän tulee valtaamaan Phnom Penhin, ja sen jälkeen alkanevat varsinaiset verikekkerit! Hän on tekijämies, joka ei suvaitse poikkipuolista sanaa! Hän tuntee vain yhden rangaistuksen - se on kuolema! Ja sitä hän jakaa ympärilleen elukan kiihkolla."

Ilta saavuttaa kliimaksinsa. Mefistoteles piiskaa katsojat mielipuoliseen hurmokseen. Kuka onkaan kaikista pahista pahin? Kenelle osoitetaan paikka pimeyden hovissa palkintona raakalaismaisuudesta? Yleisö kirkuu suosiotaan. Aika supistuu itseensä, jännitys tiivistyy pisaroiksi kellari-ikkunoihin ja paikalla olevien sieluihin.

Hiljaisuus ennen räjähdystä. Ihmislihalla herkutteleva Idi Amin voittaa! Yleisön joukossa pyöreitä lehmän silmiä - pelokkaita ja pälyileviä. Idi Aminin groteski puhe uppoaa kuulijoihin kuin shrapnellit engelsmanniin. Merkityssisällöt jäävät hämäriksi, affektit liikuttavat. Hulluus kiihtyy! Pelko on todellista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti